top of page

Biomechanisch onderzoek en functionele zolen

Anamnese

Via een vraaggesprek probeert de podoloog duidelijkheid te krijgen over de klacht van de patiënt. Bepaalde info kan belangrijk zijn voor de keuze van de behandeling en de verdere opvolging.

 

Observeren

De podoloog observeert de houding van de patiënt in rust. Aandachtspunten zijn de rug, de heupen, de knieën en natuurlijk ook de stand van de voeten.

 

Meten van de beweeglijkheid van de voet

Bij een biomechanisch onderzoek meten we de beweeglijkheid van de voet rondom al zijn assen. Indien we beperkingen vaststellen dan kijken we of dit op een of andere manier op een andere plaats gecompenseerd wordt in het lichaam. We nemen deze informatie zeker mee voor de interpretatie van de ganganalyse.

 

Meten van beweeglijkheid andere gewrichten

De podoloog meet, afhankelijk van de klacht, ook mogelijkheden en beperkingen ter hoogte van de knie, heup en rug.

 

Ganganalyse

We filmen de patiënt tijdens het stappen en analyseren het gangpatroon. We analyseren het hielcontact, de schokbreking na hielcontact, de verdere afrol en de afstootfase van beide voeten. We bespreken dit samen met de patiënt en tonen aan waar het gangpatroon afwijkt en hoe we dit al of niet kunnen corrigeren.

 

Advies

Op basis van de informatie bekomen uit observatie, metingen en de ganganalyse wordt uitgebreid advies gegeven.

 

Zoolconcept

Indien zolen aangewezen zijn, wordt er een zoolconcept op maat uitgewerkt. De functionele zolen proberen de voet te sturen in zijn beweging van bij het hielcontact tot en met de afstootfase van de voet.

Niet alleen voor problemen met de voeten kan je bij de podoloog terecht. Sommige problemen aan de knie, heup en rug zijn een gevolg van de stand en de afrol van de voeten. Bij een biomechanisch onderzoek kijken we  ruimer dan de voeten alleen. De podoloog werkt actief samen met de huisarts, specialist, kinesist, manuele therapeut, osteopaat, chiropractor, fasciatherapeut, … om vanuit deze totaalvisie een juiste beslissing te nemen.

 

Hoe gaat de podoloog te werk bij een biomechanisch onderzoek?

bottom of page