top of page

Wie kan bij een podoloog terecht?

Kinderen en jeugd

Onze voeten kunnen beschouwd worden als de fundamenten van een huis. Een goede statiek van de voet is daarom belangrijk. Wanneer problemen aan de voeten vroegtijdig worden opgespoord en aangepakt, kunnen ze later problemen aan de voet, knie, heup en rug voorkomen.

 

Veel voorkomende klachten van kinderen en jongeren:

- Overbelasting door X-benen en O-benen

- Intoeing  (naar binnen zetten van de voeten)

- Ziekte van Sever

- Doorgezakte mediale voetboog (platvoeten)

Sporters

Tijdens het sporten worden er grote krachten op het lichaam uitgeoefend. Wanneer er een statiekafwijking is van de voet dan kunnen er ernstige klachten optreden aan de voet, knie, heup of rug.

 

Enkele veel voorkomende problemen bij sporters:

- Beenvliesontsteking (shin splints)

- Overbelasting enkels en knieën

- Rug- en heup- en knieproblemen door onvoldoende schokbreking vanuit de voeten

- Stressfracturen in voet en scheenbeen

- … 

 

Volwassenen

Elke volwassene kan op elk moment problemen ontwikkelen aan de voet. Soms veroorzaakt een kleine kwetsuur aan één voet een overbelasting van de andere voet. Ook langdurige overbelasting door een foutieve stand of afrol van de voeten vraagt op termijn zijn tol.

 

Veel voorkomende klachten van volwassenen:

- Metatarsalgie (pijn aan de voorvoet) dikwijls het gevolg van een doorgezakte voetboog.

- Mortons Neuroma

- Fasciïtis Plantaris

- …

 

Reumapatiënten

Bij reumapatiënten en patiënten met artrose zijn de gewrichten en dikwijls ook de gewrichten van de voet, beperkt in hun mobiliteit. De beperkte en pijnlijke gewrichten in de voet zorgen ervoor dat er anders wordt gestapt en dat er compensaties optreden op andere locaties in het lichaam. De podoloog probeert, rekening houdend met deze problematiek, een concept op maat uit te werken voor elke reumapatiënt en patiënt met artrose waarbij vooral comfort bieden centraal staat. 

Diabetici

Het aantal mensen met diabetisch type twee neemt jaar na jaar toe. Diabetes veroorzaakt op verschillende plaatsen in het lichaam schade. Zo heeft een diabetespatiënt op termijn een verminderd gevoel in de voeten. Een goede zorg voor de voeten staat dan ook centraal bij diabetici.

Om gebruik te kunnen maken van terugbetaalde podologieverstrekkingen is een voorschrift van de huisarts of specialist vereist.

bottom of page